Beszámoló az ÁROP projekt alakulásáról
Szerkesztve: 2010-01-06 13:43:34 | Kategória: Körjegyzőség

 A projekt összköltsége 7.188.000,-Ft. A támogatás intenzitása 92%. A támogatás összegéből 6.109.800,- Ft az Európai Unió Szociális Alapjából származik, 503.160,- Ft pedig állami hozzájárulás. A három érintett önkormányzat önrésze tehát a fennmaradó 575.040,- Ft.

A legsürgetőbb feladat a projekt megvalósítása kapcsán az iktató szoftver beszerzése volt. Törvény írja elő ugyanis, hogy az Önkormányzatoknak 2009. január 1-jétől meg kell teremteniük az elektronikus iktatás lehetőségét. Ezt az időpontot megelőzően a körjegyzőséggel érintett 3 önkormányzat – azaz Halászi, Máriakálnok, Püski – mindegyikében papír alapú iktatás működött, programot nem használtak. Ez egyrészt az említett jogszabályi előírás miatt a továbbiakban már nem volt tarható állapot, másrészt a szoftver hatékonyabb keresést tesz lehetővé, valamint nagy segítséget nyújt az irattárazásnál, illetve az éves statisztikai adatszolgáltatásoknál is.

A pályázat lehetővé tette, hogy a köztisztviselők, valamint a települések polgármesterei olyan továbbképzéseken vegyenek részt, amelyek elsősorban a hivatali munkával kapcsolatos szemlélet pozitív irányú megváltoztatását tűzték ki célul. Azok a munkatársak, akik ügyfelekkel foglalkoznak ügyfélszolgálati, míg a polgármesterek, illetve pénzügyi munkatársak, valamint a körjegyző projektciklus menedzsment képzésen vehetett részt.

Az új honlap lehetővé teszi, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos kötelezettségünknek eleget tegyünk, valamint az elektronikus ügyintézés bevezetése is megoldható lesz:

- A közérdekű információk nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos törvény elvárja minden közfeladatot ellátó szervtől, hogy a működését érintő közérdekű adatokat nyilvánosságra hozza. Ezt a kötelezettségét a legtöbb Önkormányzat a mai napig sem tudja teljesíteni, mivel nincs olyan platform, ami erre lehetőséget adna. Halászinak és Máriakálnoknak van ugyan önálló honlapja, ez azonban jelen formájában nem alkalmas arra, hogy például a Képviselő-testület nyilvános üléseinek jegyzőkönyveit, vagy akár a helyi rendeleteket erre feltöltsük. Püskinek sajnos egyelőre nincs hivatalos honlapja.

- Az elektronikus ügyintézés lényege, hogy az ügyfél egy személyes regisztrációt követően akár otthonról is intézheti hivatali ügyeit. Azoknak az ügyeknek a körét, amelyeket így lehet majd intézni folyamatosan bővítjük. Természetesen ezt az új rendszert még nekünk is tanulni kell. A pályázat szerencsére azt is lehetővé tette, hogy internet alapú képzés útján sajátítsuk el a szükséges ismereteket. A honlapon néhány személyes adat megadásával ingyen lehet regisztrálni. Ehhez meg kell adni egy tetszőleges felhasználói nevet, illetve jelszót. Ezt követően – a kormányzati portálhoz hasonlóan – egy alkalommal be kell jönnie az ügyfélnek a Hivatal Halászi épületébe, ahol a személyazonosításra alkalmas igazolvány bemutatását követően a kolléganő aktiválja majd az ügyfél hozzáférését. Ezt az aktivációt követően a honlapra bejelentkezve már láthatóak lesznek a kitöltendő formanyomtatványok, melyekkel az ügyintézés bonyolítható. Még számos tisztázatlan kérdés van, amelyek megoldásán folyamatosan dolgozunk (pl. illetékfizetés, csatolt fájlok küldése stb). Elsőként a működési engedélyezési ügyek (bejelentések, adatváltozások) esetében szeretnénk megoldani az ilyen ügyintézést, de később a közterület használati ügyek, a helyi adókkal kapcsolatos ügyek, illetve akár bizonyos támogatási ügyek (pl. fiatalok lakáshoz jutásának támogatása) is bekerülnének ebbe a körbe. Vannak persze olyan ügyek, amelyek nem intézhetőek így például az anyakönyvi ügyek néhány kivételtől eltekintve.

A projekt keretében a Körjegyzőségről készült egy tanulmány, amely a szervezet hatékonyságát vizsgálta és javaslatokat fogalmazott meg a szervezetfejlesztésre vonatkozólag. A tanulmány egyébként szintén elérhető a körjegyzőség új honlapján a Dokumentumok menüpont alatt.

Keresés
Hirdetés
Április 2023
HétKeSzeCsüPénSzoVas
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény megtekintése